Programverksamheten i S:ta Eugenia – föredrag och kurser
Katolskt Forum är S:ta Eugenias föredrags-och kursverksamhet som initierar och genomför program inom teologi, kyrka, samhälle, filosofi, litteratur och konst. Den äger rum i församlingens lokaler på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm. Idén med ett katolskt forum är att främja en dialog mellan kyrka/församling och storstadspulsen utanför. Verksamheten riktar sig både utåt omvärlden och inåt kyrkan. Den vill vara just ett forum för tanke- och meningsutbyte; ett forum där skilda ståndpunkter och meningar på ett seriöst men förbehållslöst sätt kan komma till uttryck. Prästerna i Eugenia- församlingen tillhör jesuitorden. Detta ger församlingen och programverksamheten en ”jesuitisk anda” där kunskap och utbildning är centralt.
Nedan kan ni se vilka program som livesänds. Vissa programpunkter kommer också spelas in som ljudfiler. Klicka här för livesändning!
——————————————————
Kontakt: Adressen är
Katolskt Forum/S:ta Eugenia församling
Kungsträdgårdsgatan 12, 111 47 Stockholm
Kommunikations- och Programansvarig: Claudia Hammerich
Epost: claudia.hammerich@sanktaeugenia.se Tel: 08-505 780 23
Facebook: https://www.facebook.com/katolsktforum
Instagram: Katolskt_Forum
Föredrag, Samtal, Kulturarrangemang HÖSTEN 2023
Programmet uppdateras kontinuerligt med nya programpunkter så håll utkik här för de senaste uppdateringarna.
10 sept. Utställningen om familjen Ulma: ”Death for Humaneness. The Ulma Family”. Ulma var en polsk katolsk familj som räddade judar under den tyska ockupationen i Polen. Den 24 mars 1944 mördade nazityskarna familjen Ulma och de åtta judar som familjen Ulma gömde i sitt hem i byn Markowa. Postumt fick familjen utmärkelsen Rättfärdiga bland folken av staten Israel. Familjen har blivit en symbol för de polacker som med risk för eget liv skyddade judar under andra världskriget. I Markowa, den 10 september i år, äger en ceremoni rum då familjen Ulma helgonförklaras, enligt påven Franciskus beslut. Denna händelse uppmärksammas med en liten fotoutställning och en kort filmvisning. Välkomna till lite tilltugg efter högmässan. S:ta Eugenia kl 12:15 framåt.
14 sept. Dorothy Day – med radikal tillit. ”Här är jag: vad vill du att jag gör?” En ung konvertit står inför jungfru Maria. En ensamstående mamma som hankar sig fram som skribent för New Yorks vänstertidskrifter ställer sig helt till Guds förfogande, och blir en central men ständigt kontroversiell gestalt i den amerikanska katolicismen. Dorothy Day är sedan några år tillbaka förklarad ”Guds tjänare”, och befinner sig i en saligförklaringsprocess. Själv ville hon inte bli helgonförklarad: ”Så lätt ska ni inte kunna avfärda mig!” Föredragshållare, Magdalena Dahlborg, redaktör och redaktionssekreterare, tidskriften Signum. Stora Salen kl 19. OBS! Föredraget kommer inte att livesändas men en ljudinspelning kommer göras. Mer info om detta kommer.
21 sept. Går det att häda om ingenting är heligt? Efter de uppmärksammade koran bränningarna har från många håll uttryckts en önskan att att återuppväcka den hädelselagstiftning eller lag om trosfrid som i Sverige avskaffades 1970. Är det en väg framåt eller att alltför lättvindigt ge upp en del av yttrandefriheten. Åsikterna går isär och klyver de traditionella åsiktskorridorerna. Men hur ska vår sekulära demokrati där inget är heligt kunna värna minoriteters rättigheter? Och vad är egentligen en rättighet och vad får man faktiskt tåla. Medverkande: Göran Rosenberg, journalist och författare, Lena Andersson, författare och krönikör och jesuitpater Fredrik Heiding, teol dr och lektor vid Newmaninstitutet, och ingår i Signums redaktion. Samtalsledare, Stina Oscarson, dramatiker och kulturskribent. Stora Salen, kl 19.
12 okt. Den heliga Birgitta – 650 år efter hennes död. Ett föredrag som vill lyfta fram Birgittas sista dramatiska tid, den som föregick hennes död för 650 år sedan. Tidigare i sitt liv hade hon vid flera tillfällen fått visioner från Gud med förebud om att hon skulle besöka olika heliga platser under sin jordevandring. Störst bland dem var hennes stora pilgrimsresa till Det Heliga landet. I denna presentation vill vi försöka teckna en levande bild av vad källorna säger om denna den sista perioden i Heliga Birgittas liv, då det hon fått höra av Gud skulle bringas till fullbordan. Föredragshållare, Prof. Roger Andersson, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet. Ett samarrangemang med Birgittaföreningen och Katolsk Historisk Förening. Stora Salen, kl 19.
19 okt. Om döendets vardag. Vi kommer alla någon dag att dö. Med tiden kommer vi att konfronteras med familjemedlemmars, vänners, grannars och kollegors död, beröras av kända personers död, möta döden i reportage från krigsscener eller i litteraturen. Många tränger undan tankar på döden, många fruktar den. Mikaela Luthman, överläkare på Stockholms sjukhem, har många års erfarenhet av vård av döende, beskrivet i boken Om döendets vardag. Hon ska dela med sig av sin erfarenhet av mänsklig styrka, mod och godhet, men också av rädsla, känslor av vanmakt, sorg och övergivenhet i den svåraste stunden. Och beskriva hur den goda döden kan se ut, vilken hjälp som finns till tröst för oss alla som ännu inte dött. Stora Salen, kl 19. Programmet livesänds.
26 okt. En kväll om ”En förlorad värld”. Den brittiska tv-serien ”Brideshead revisited” blev en världssuccé när den sändes 1981, med Jeremy Irons och Anthony Andrews i rollerna som de olycksaliga Oxfordkamraterna Charles Ryder och Sebastian Flyte. I Evelyn Waughs roman från 1945, som serien är baserad på, står religionen och den förmögna familjen Flytes katolska tro än mer i centrum. Vilka är de ”andliga och världsliga” frågor berättelsen kretsar kring? Finns det nåd för förtappade aristokrater? Och varför längtar vi så till Arkadien? Medverkande Erik Helmerson, ledarskribent på DN och jesuitpater Dominik Terstriep. Samtalsledare: Eric Schüldt. Stora Salen. Samtalet pågår mellan kl 19-20.
8 nov. Tolkien och den besjälade världen. John Sjögren, aktuell med boken ”Jordens sång. Essäer om Tolkiens tankevärld”, samtalar med David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, om magi, mening och människans förmåga att besjäla världen. Stora Salen, kl 19.
9 nov. En kväll om karmelitisk spiritualitet med Biskop Anders Arborelius. Stora Salen kl 19.
16 nov. Livshistoria och Insikter. George Joseph, Generalsekreterare för Caritas Sverige. Ansvarig för migrations-, asyl- och människohandelsfrågor intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep om sin livshistoria och sina insikter. George Joseph är jurist och psykolog, doktorerade i International Human Rights Law i USA och har, förutom Caritas, arbetat inom FN. I mer än 40 år har han outtröttligt arbetat med utsatta människor runtom i världen och i krigsområden som bland annat Balkan, Tjetjenien och Ukraina. Stora Salen, kl 19.
23 nov. Christopher Jamison O.S.B. Nådens språk, att finna den gränslösa kärlekens äventyr. Christopher Jamison blev bekant för många genom BBCs tv- program Klostret och Tystnaden. Genom sina uppskattade böcker Rummet inom dig och Lyckan kommer har han också visat sin förmåga att förmedla klostervisdom för vardagslivet och att kommunicera andliga insikter på ett tillgängligt sätt. Nådens språk fokuserar på hur vi människor kan erfara och förmedla kärlek, barmhärtighet och nåd i vår väldigt stressade och även ofta förvirrade kultur. Jamison visar på att det sätt vi lyssnar, talar, läser och skriver kan vara kanaler för nåd och kärlek. Christopher Jamison O.S.B. är benediktinermunk och före detta abbot av Worth Abbey i West Sussex, England. Han fungerar för närvarande som abbotpresident för den engelska benediktinska kongregationen. Stora Salen, kl 19. Langauge English. Programmet livesänds.
28 nov. En kväll om Knausgård. Norska Karl Ove Knausgård, född 1968, är en av vår tids mest lästa och hyllade författare i Norden såväl som internationellt. Han fick sitt stora genombrott i början av 10-talet med den sex band långa självbiografiska romansviten ”Min kamp”. I sin nya romanserie, som inleddes med ”Morgonstjärnan” 2020, utforskar han ämnen som tron, döden och det eviga livet. Men varför återkommer den icketroende Knausgård ständigt till kristna teman? Och är stjärnan som stiger på himlen en symbol för Jesus, eller för djävulen? Medverkande: GretaSchüldt, kulturjournalist på Dagens Nyheters kulturredaktion och jesuitpater Jörg Nies. Samtalsledare: Eric Schüldt. Café Eugenia. Samtalet pågår mellan kl 19-20. Specialerbjudande på pizza och dryck hela kvällen.
7 dec. Livshistoria och Insikter. Monsignor Mirek Dudek intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep om sin livshistoria och sina insikter. Född 1947 och uppvuxen i Göteborg. Prästvigd 1971. Kaplan i Katolska domkyrkan i Stockholm, kyrkoherde i Örebro och Västerås, rektor för prästseminariet, biskopsvikarie för präster och diakoner, numera subsidar i Katolska domkyrkan i Stockholm. Stora Salen, kl 19. Programmet livesänds.
Programverksamheten i S:ta Eugenia – föredrag och kurser
Katolskt Forum är S:ta Eugenias föredrags-och kursverksamhet som initierar och genomför program inom teologi, kyrka, samhälle, filosofi, litteratur och konst. Den äger rum i församlingens lokaler på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm. Idén med ett katolskt forum är att främja en dialog mellan kyrka/församling och storstadspulsen utanför. Verksamheten riktar sig både utåt omvärlden och inåt kyrkan. Den vill vara just ett forum för tanke- och meningsutbyte; ett forum där skilda ståndpunkter och meningar på ett seriöst men förbehållslöst sätt kan komma till uttryck. Prästerna i Eugenia- församlingen tillhör jesuitorden. Detta ger församlingen och programverksamheten en ”jesuitisk anda” där kunskap och utbildning är centralt.
NU LIVESÄNDS MERPARTEN AV KATOLSKT FORUMS FÖREDRAG! Klicka här för livesändning!
——————————————————
Kontakt: Adressen är
Katolskt Forum/S:ta Eugenia församling
Kungsträdgårdsgatan 12, 111 47 Stockholm
Kommunikations- och Programansvarig: Claudia Hammerich
Epost: claudia.hammerich@sanktaeugenia.se Tel: 08-505 780 23
Facebook: https://www.facebook.com/katolsktforum
Instagram: Katolskt_Forum
Föredrag, Samtal, Kulturarrangemang HÖSTEN 2023
Programmet uppdateras kontinuerligt med nya programpunkter så håll utkik här för de senaste uppdateringarna.
10 sept. Utställningen om familjen Ulma: ”Death for Humaneness. The Ulma Family”. Ulma var en polsk katolsk familj som räddade judar under den tyska ockupationen i Polen. Den 24 mars 1944 mördade nazityskarna familjen Ulma och de åtta judar som familjen Ulma gömde i sitt hem i byn Markowa. Postumt fick familjen utmärkelsen Rättfärdiga bland folken av staten Israel. Familjen har blivit en symbol för de polacker som med risk för eget liv skyddade judar under andra världskriget. I Markowa, den 10 september i år, äger en ceremoni rum då familjen Ulma helgonförklaras, enligt påven Franciskus beslut. Denna händelse uppmärksammas med en liten fotoutställning och en kort filmvisning. Välkomna till lite tilltugg efter högmässan. S:ta Eugenia kl 12:15 framåt.
14 sept. Dorothy Day – med radikal tillit. ”Här är jag: vad vill du att jag gör?” En ung konvertit står inför jungfru Maria. En ensamstående mamma som hankar sig fram som skribent för New Yorks vänstertidskrifter ställer sig helt till Guds förfogande, och blir en central men ständigt kontroversiell gestalt i den amerikanska katolicismen. Dorothy Day är sedan några år tillbaka förklarad ”Guds tjänare”, och befinner sig i en saligförklaringsprocess. Själv ville hon inte bli helgonförklarad: ”Så lätt ska ni inte kunna avfärda mig!” Föredragshållare, Magdalena Dahlborg, redaktör och redaktionssekreterare, tidskriften Signum. Stora Salen kl 19. Programmet livesänds.
21 sept. Går det att häda om ingenting är heligt? Efter de uppmärksammade koran bränningarna har från många håll uttryckts en önskan att att återuppväcka den hädelselagstiftning eller lag om trosfrid som i Sverige avskaffades 1970. Är det en väg framåt eller att alltför lättvindigt ge upp en del av yttrandefriheten. Åsikterna går isär och klyver de traditionella åsiktskorridorerna. Men hur ska vår sekulära demokrati där inget är heligt kunna värna minoriteters rättigheter? Och vad är egentligen en rättighet och vad får man faktiskt tåla. Medverkande: Göran Rosenberg, journalist och författare, Lena Andersson, författare och krönikör och jesuitpater Fredrik Heiding, teol dr och lektor vid Newmaninstitutet, och ingår i Signums redaktion. Samtalsledare, Stina Oscarson, dramatiker och kulturskribent. Stora Salen, kl 19.
12 okt. Den heliga Birgitta – 650 år efter hennes död. Ett föredrag som vill lyfta fram Birgittas sista dramatiska tid, den som föregick hennes död för 650 år sedan. Tidigare i sitt liv hade hon vid flera tillfällen fått visioner från Gud med förebud om att hon skulle besöka olika heliga platser under sin jordevandring. Störst bland dem var hennes stora pilgrimsresa till Det Heliga landet. I denna presentation vill vi försöka teckna en levande bild av vad källorna säger om denna den sista perioden i Heliga Birgittas liv, då det hon fått höra av Gud skulle bringas till fullbordan. Föredragshållare, Prof. Roger Andersson, professor i nordiska språk vid Stockholms universitet. Ett samarrangemang med Birgittaföreningen och Katolsk Historisk Förening. Stora Salen, kl 19.
19 okt. Om döendets vardag. Vi kommer alla någon dag att dö. Med tiden kommer vi att konfronteras med familjemedlemmars, vänners, grannars och kollegors död, beröras av kända personers död, möta döden i reportage från krigsscener eller i litteraturen. Många tränger undan tankar på döden, många fruktar den. Mikaela Luthman, överläkare på Stockholms sjukhem, har många års erfarenhet av vård av döende, beskrivet i boken Om döendets vardag. Hon ska dela med sig av sin erfarenhet av mänsklig styrka, mod och godhet, men också av rädsla, känslor av vanmakt, sorg och övergivenhet i den svåraste stunden. Och beskriva hur den goda döden kan se ut, vilken hjälp som finns till tröst för oss alla som ännu inte dött. Stora Salen, kl 19. Programmet livesänds.
26 okt. En kväll om ”En förlorad värld”. Den brittiska tv-serien ”Brideshead revisited” blev en världssuccé när den sändes 1981, med Jeremy Irons och Anthony Andrews i rollerna som de olycksaliga Oxfordkamraterna Charles Ryder och Sebastian Flyte. I Evelyn Waughs roman från 1945, som serien är baserad på, står religionen och den förmögna familjen Flytes katolska tro än mer i centrum. Vilka är de ”andliga och världsliga” frågor berättelsen kretsar kring? Finns det nåd för förtappade aristokrater? Och varför längtar vi så till Arkadien? Medverkande Erik Helmerson, ledarskribent på DN och jesuitpater Dominik Terstriep. Samtalsledare: Eric Schüldt. Stora Salen. Samtalet pågår mellan kl 19-20.
8 nov. Tolkien och den besjälade världen. John Sjögren, aktuell med boken ”Jordens sång. Essäer om Tolkiens tankevärld”, samtalar med David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, om magi, mening och människans förmåga att besjäla världen. Stora Salen, kl 19.
9 nov. En kväll om karmelitisk spiritualitet med Biskop Anders Arborelius. Stora Salen kl 19.
16 nov. Livshistoria och Insikter. George Joseph, Generalsekreterare för Caritas Sverige. Ansvarig för migrations-, asyl- och människohandelsfrågor intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep om sin livshistoria och sina insikter. George Joseph är jurist och psykolog, doktorerade i International Human Rights Law i USA och har, förutom Caritas, arbetat inom FN. I mer än 40 år har han outtröttligt arbetat med utsatta människor runtom i världen och i krigsområden som bland annat Balkan, Tjetjenien och Ukraina. Stora Salen, kl 19.
23 nov. Christopher Jamison O.S.B. Nådens språk, att finna den gränslösa kärlekens äventyr. Christopher Jamison blev bekant för många genom BBCs tv- program Klostret och Tystnaden. Genom sina uppskattade böcker Rummet inom dig och Lyckan kommer har han också visat sin förmåga att förmedla klostervisdom för vardagslivet och att kommunicera andliga insikter på ett tillgängligt sätt. Nådens språk fokuserar på hur vi människor kan erfara och förmedla kärlek, barmhärtighet och nåd i vår väldigt stressade och även ofta förvirrade kultur. Jamison visar på att det sätt vi lyssnar, talar, läser och skriver kan vara kanaler för nåd och kärlek. Christopher Jamison O.S.B. är benediktinermunk och före detta abbot av Worth Abbey i West Sussex, England. Han fungerar för närvarande som abbotpresident för den engelska benediktinska kongregationen. Stora Salen, kl 19. Langauge English. Programmet livesänds.
28 nov. En kväll om Knausgård. Norska Karl Ove Knausgård, född 1968, är en av vår tids mest lästa och hyllade författare i Norden såväl som internationellt. Han fick sitt stora genombrott i början av 10-talet med den sex band långa självbiografiska romansviten ”Min kamp”. I sin nya romanserie, som inleddes med ”Morgonstjärnan” 2020, utforskar han ämnen som tron, döden och det eviga livet. Men varför återkommer den icketroende Knausgård ständigt till kristna teman? Och är stjärnan som stiger på himlen en symbol för Jesus, eller för djävulen? Medverkande: GretaSchüldt, kulturjournalist på Dagens Nyheters kulturredaktion och jesuitpater Jörg Nies. Samtalsledare: Eric Schüldt. Café Eugenia. Samtalet pågår mellan kl 19-20. Specialerbjudande på pizza och dryck hela kvällen.
7 dec. Livshistoria och Insikter. Monsignor Mirek Dudek intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep om sin livshistoria och sina insikter. Född 1947 och uppvuxen i Göteborg. Prästvigd 1971. Kaplan i Katolska domkyrkan i Stockholm, kyrkoherde i Örebro och Västerås, rektor för prästseminariet, biskopsvikarie för präster och diakoner, numera subsidar i Katolska domkyrkan i Stockholm. Stora Salen, kl 19. Programmet livesänds.
KURSER HÖSTEN 2023
KATOLSKA KYRKANS LÄRA OCH LIV (TERMIN 1/2)
Frågan om Gud är en av de mest spännande, om inte rentav den allra mest spännande frågan av alla. Så länge det funnits människor har de firat Gud, funderat över Gud och uttryckt sin tro i konst, litteratur, musik och gudstjänst. De kristna tror att Gud har kommit nära människorna genom att visa sig i Kristus. Denna kurs är en introduktion i den kristna tron så som den visar sig i den katolska kyrkan, i hennes lära och liv. Den är i första hand avsedd för icke-katoliker, men även för katoliker som vill fördjupa sina kunskaper om den kristna trons centrala innehåll.
Ledare pater Dominik Terstriep s.j.
Tid måndagar udda veckor kl. 19–21, från 11 september – 18 december
Lokal Stora salen
Avgift 300 kr/termin
TIMMARNAS LITURGI – MED JESU BÖNBOK DYGNET RUNT
Näst efter mässan är tidegärden den äldsta bevarade kristna böneformen. Den utvecklades i fornkyrkan, och alla förreformatoriska kyrkotraditioner och riter har sin variant. Grunden för all tidegärd är Psaltaren, Jesu egen bönbok. Den romerska tidegärd som gäller i vårt stift är Timmarnas liturgi I-IV från 2021, den första fullständiga översättningen till svenska.
Bokens fyra band är en källa till stor rikedom, men kan kännas lite överväldigande om man inte är så van att be tidegärd. Hur gör man? Om man är ovan, var ska man börja? Vi träffas tre måndagar i oktober för att lära känna och be Timmarnas liturgi. Det går bra att delta vid ett enskilt tillfälle.
2/10: Så fungerar Timmarnas liturgi. Vi studerar completorium.
16/10: Texterna i Timmarnas liturgi. Vi studerar läsningsgudstjänst och laudes.
30/10: Så sjungs Timmarnas liturgi. Vi studerar vesper.
Ledare Linnea Lindblad Sundgren
Tid 18:45, tidebön 19:45.
Lokal Emmauskapellet i S:ta Eugenia
SAMTAL OM DAGENS EVANGELIUM
Vi samtalar och reflekterar tillsammans över det evangelium som kommer att läsas i dagens mässa (kl 12). Samtalet är en blandning av bibelstudium och meditation. Det går bra att delta vid enstaka tillfällen.
Ledare pater Klaus Dietz s.j.
Tid torsdagar varje vecka kl. 11–11.45, från 31 augusti.
Lokal Emmauskapellet
NEW COURSE IN ENGLISH
PROPHETIC WORDS… FOR TODAY’S WORLD
We will take a closer look at some Old Testament prophets and focus on the implications of their message for today.
Join us for one or all occasions.
Six Sundays: October 15 – November 12.
Time: 17.15 – 17.45.
Place: Emmauskapellet.
Facilitator: Anders Hovemyr
FILOSOFISK-TEOLOGISKA SAMTAL
Ledare pater Rainer Carls s.j. (tel. 08-37 21 66)
Tid måndagar udda veckor kl. 18.30, med början den 28 augusti.
Lokal S:t Ragnhilds kapell, Blackeberg (obs!)
Avgift 300 kr/termin
IKONMÅLERI/CLASSES IN ICON PAINTING
I dessa kurser tas både nybörjare och fortsättare emot. Nybörjare får bekanta sig med ikonmåleriet från grunden. Fortsättare får individuell handledning. Kursen innehåller bl. a målerilektioner med stegvis instruktion i förfärdigandet av en ikon, teorilektioner i diskussionsform om ikonmåleriets historiska och teologiska betydelse. Läraren kommer ursprungligen från det forna Sovjetunionen och har studerat ikonmåleri för några av mest berömda konstnärer. Han målar ikoner till kyrkor och kapell runt om i världen. Efter att ha arbetat som professionell ikonograf i Jerusalem är han nu verksam i Sverige. Mer information om hans arbeten finns på nätet: www.deriev.se.
Inom ramen för kurserna i traditionellt ikonmåleri finns sedan slutet av 2020 ett sidoprojekt som innebär att under Alexander Derievs ledning anpassa motiv från arkitekturbundet måleri i medeltida kyrkor i Sverige, såsom från den produktive Albertus Pictors verkstad, men även av andra upphovsmän, till ikonmåleri.
Arbetsspråk: engelska. Teacher Alexander Deriev
Time & Place
22-24 september
Konferensrummet (1st floor)
Friday 15.00 – 20.00 Saturday 13.30 -19.30 Sunday 10.00 – 15.00
20-22 oktober
Konferensrummet
Friday 15.00 – 20.00 Saturday 13.30 -19.30 Sunday 10.00 – 15.00
17-19 november
Konferensrummet
Friday 15.00 – 20.00 Saturday 13.30 -19.30 Sunday 10.00 – 15.00
8-10 december
Elisabethrummet
Friday 15.00 – 20.00 Saturday 15.00 -20.00 Sunday 10.00 – 15.00
Fee 1 700 SEK/course (including material costs)
Arkiv inspelningar:
25/05 – 2023: Kyrkans sociallära i polariseringens tid – utmaningar och möjligheter. Denna temakväll försöker ringa in svårigheterna och möjligheterna att föra ut katolska kyrkans sociallära i dagens samtalsklimat. Medverkande: Charlotta Levay, Civitas idéinstitut och jesuitpater Thomas Idergard. Samtalsledare, Stina Oscarson.
9/03 – 2023: Livshistoria & Insikter: Arkimandrit Matthias Grahm OSB, Biskopsvikarie för de orientaliska katolska kyrkorna och kyrkoherde i Marie Bebådelse församling, intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep.
23/02 – 2023: Den ortodoxa tron i krigets Ukraina. Per-Arne Bodin försöker reflektera och summera ortodox tro i Ukraina under ett år av krig. Per-Arne Bodin är professor emeritus i slaviska språk med litterär inriktning vid Stockholms universitet, han är ledamot av Kungliga Vitterhetsakademin och hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet.
2/02 – 2023: Katolsk Studiebibel lansering. Medverkande: kardinal Anders Arborelius, Tord Fornberg, docent och huvudredaktör, Emanuel Sennerstrand, bibellärare och författare till kommenterarna, Gösta Hallonsten, professor och granskare, samt Anna Minara Ciardi, teol. dr och förlagschef på Veritas. Det går att beställa boken genom att klicka här.
23/01 – 2023: Livshistoria & insikter: Magnus Persson, präst i Svenska kyrkan intervjuas av kyrkoherde Dominik Terstriep S.J.
12/01 – 2023: Landet som glömde Gud: Hur Sverige under 1900-talet formades till världens mest sekulärindividualistiska land. Jesuitpater Thomas Idergard intervjuar Per Ewert, Direktor Claphaminstitutet om hans nya bok.
17/11 – 2022: Gud och andra orsaker. Bokrelease av jesuitpater Ulf Jonsson. Christer Sturmark, författare, förläggare och debattör, intervjuar p. Ulf Johnson om boken.
10/11 – 2022: 1962-årsmässan, en kväll om den gamla och nya liturgin. Jesuitpater Mikael Schink och f. Tobias Unnerstål. Samtalsledare, Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter.
3/11 – 2022: Det religiösa livets materialitet. Om en nunnevåning i barockens Rom. Sabrina Norlander Eliasson, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet.
6/10 – 2022: Livshistoria & insikter. Owe Wikström, teolog, författare, psykoterapeut och präst intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep.
29/9 – 2022: 40 år NYA EUGENIA. Levande minnen av det. Katolska kyrkor som aldrig blev av. Tre sekler, tre storslagna projekt. Föredrag och samtal med Thomas Magnusson, Svante Helmbaek Tirén, William Wikström samt jesuitpater Dominik Terstriep.
1/9 – 2022: Vänner emellan – Att dela tron i en modern värld. Bokrelease av Ulf Ekman tillsammans med Biskop Anders Arborelius. Det går att beställa boken genom att klicka här.
25/8 – 2022: Låt kroppen tala – Dominikus nio sätt att be. Bokpresentation/författarsamtal mellan bokens författare jesuitpater Fredrik Heiding och John Sjögren, kulturskribent och författare. Det går att beställa boken genom att klicka här.
19/5 – 2022: Andra Vatikankonciliets början och Johannes XXIII. 2022 markerar 60-årsjubileet av konciliets början, den stora förnyelsen av katolska kyrkan under 1900-talet. Temakväll med Dominik Terstriep S.J. och Örjan Ekman.
19/4 – 2022: Teaterns underbara liv. Katoliker på nationalscenen? Vilka var dom? Fanns det katolska skådespelare? Hans Åke Bergström, med sin 50-åriga erfarenhet som anställd vid Dramaten, kåserar och berättar minnen därifrån.
7/4 – 2022: Fattigdomens ansikten. Från hemlöshet till skönhetsoperationer. Vad är egentligen fattigdom? Med Lena Andersson, George Joseph, Dominik Terstriep S.J. och Daniel Lindberg. Moderator: Stina Oscarson.
31/3 – 2022: Timmarnas Liturgi. Fader Anders Piltz OP, Lund, presenterar den nya tidegärden på svenska.
17/2 – 2022: Den första rättigheten. Frihet till religion. Frihet från religion. Bokpresentation/författarsamtal mellan bokens författare Jacob Rudenstrand och Paulina Neuding, journalist och jurist.
24/1 – 2022: Livshistoria & insikter: Andreas Holmberg, Svenska kyrkans biskop i Stockholm, intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep i samband med böneveckan för kristen enhet.
13/1 – 2022: Drottning Christina och Jesuiterna i Rom. Föredrag av Martin Olin, forskningschef Nationalmuseum.
9/12 – 2021: Tro i tider av Corona III: Digital eller kroppslig andlighet. Jesuitpater Dominik Terstriep.
2/12 – 2021: Solidaritet, Etik och Moral – I Skärningspunkten mellan välfärdsstat och asylpolitik. Panelsamtal med Ivar Arpi, Carl Rudbeck samt Patricia Lorenzoni. Moderator Stina Oscarson.
18/11 – 2021: Livshistoria & insikter: Peter Halldorf, författare och pastor intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep.
12/11 – 2021: En munks vishet. Bernhard av Clairvaux andliga och teologiska profil. Bokpresentation/författarsamtal mellan bokens författare Dominik Terstriep S.J. och John Sjögren, kulturskribent, kritiker och författare.
11/11 – 2021: Hur sörjan blir sorg – att tämja ensamheten. Stefan Nordström, Teol. kand, leg. psykoterapeut och diakon i katolska kyrkan.
4/11 – 2021: Förföljelse av kristna. Lars Adaktusson, svensk journalist och politiker, ledamot av Europaparlamentet för Kristdemokraterna, Peter Paulsson, Generalsekreterare Open Doors Sweden. Moderator: Erik Helmerson, Ledarskribent DN.
21/10 – 2021: Kvällstidningsteologi 2010–2020 från populism till pandemi. Boksläpp/författarsamtal mellan Joel Halldorf, Docent i kyrkohistoria och författare och Eric Schüldt, Kulturjournalist och programledare.
30/9 – 2021: I skuggan av brott och straff – vart tog begreppet försoning vägen? Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, Jesús Alcalá, journalist och författare, samt Ulrika Fritzson, präst i SvK och doktor i religionsfilosofi. Moderator: Stina Oscarson.
28/9 – 2021: En kort introduktion till vägen till Rom – om nordbors konversion till den katolska kyrkan. Boksläpp/författarsamtal med Yvonne Maria Werner och Dominik Terstriep S.J.
16/9 – 2021: Till de utsattas försvar – om min match i den svenska åsiktskorridoren. Boksläpp med Ruth Nordström. Panelsamtal med Thomas Idergard S.J., Paulina Neuding, Maria Ludvigsson. Moderator: Stina Oscarson.
2/9 – 2021: En kort introduktion till Offer. Mikael Schink S.J. presenterar Clemens Cavallins bok ’En kort introduktion till Offer’.
6/5 – 2021: Sårbarhetens kraft med Per Arne Dahl, som utkommit med boken Sårbarhetens kraft, och jesuitpater Dominik Terstriep.
29/4 – 2021: Föredrag om jesuiten Petrus Canisius med jesuitpater Dominik Terstriep.
23/3 – 2021: Covidvaccin – svar på etiska frågor. Hur ska vi som kristna se på covid-19-vaccin? – webbinarium med Kardinal Anders Arborelius OCD, Andres Bernar, Katarina Le Blanc, Gustaf Lindgren
11/3 – 2021: ”Påvens ofelbarhet – en omstridd dogm och ett avbrutet koncilium” – föredrag med Dominik Terstriep S.J.
18/2 – 2021: ”Samtal om Dödshjälp” – Barbro Westerholm, Mikaela Luthman, Erik Helmerson
4/2 – 2021: ”Ekocid – en lag mot storskalig miljöförstörelse” -Kardinal Arborelius, Pella Thiel, Jonas Ebbesson.
5/11 – 2020: ”En kort introduktion i liturgins tecken”, Anders Piltz – bokpresentation av Dominik Terstriep S.J.
22/10 – 2020: ”Ellen Ammann – en svenska i Bayern” – föredrag och samtal med Klaus Dietz S.J.
15/10 – 2020: ”Boken för dig som en gång ska dö” – Philip de Croy i samtal med Dominik Terstriep S.J.
1/10 – 2020: ”En strävan efter sanning” – Bengt Kristensson Uggla i samtal med Ulf Jonsson S.J.
17/9 – 2020: ”Kyrkan i farsotens tid” – Panelsamtal (Kjell Karlsten, Camilla Lif, Dominik Terstriep S.J., Andreas Carlgren)
KURSER HÖSTEN 2023
KATOLSKA KYRKANS LÄRA OCH LIV (TERMIN 1/2)
Frågan om Gud är en av de mest spännande, om inte rentav den allra mest spännande frågan av alla. Så länge det funnits människor har de firat Gud, funderat över Gud och uttryckt sin tro i konst, litteratur, musik och gudstjänst. De kristna tror att Gud har kommit nära människorna genom att visa sig i Kristus. Denna kurs är en introduktion i den kristna tron så som den visar sig i den katolska kyrkan, i hennes lära och liv. Den är i första hand avsedd för icke-katoliker, men även för katoliker som vill fördjupa sina kunskaper om den kristna trons centrala innehåll.
Ledare pater Dominik Terstriep s.j.
Tid måndagar udda veckor kl. 19–21, från 11 september – 18 december
Lokal Stora salen
Avgift 300 kr/termin
TIMMARNAS LITURGI – MED JESU BÖNBOK DYGNET RUNT
Näst efter mässan är tidegärden den äldsta bevarade kristna böneformen. Den utvecklades i fornkyrkan, och alla förreformatoriska kyrkotraditioner och riter har sin variant. Grunden för all tidegärd är Psaltaren, Jesu egen bönbok. Den romerska tidegärd som gäller i vårt stift är Timmarnas liturgi I-IV från 2021, den första fullständiga översättningen till svenska.
Bokens fyra band är en källa till stor rikedom, men kan kännas lite överväldigande om man inte är så van att be tidegärd. Hur gör man? Om man är ovan, var ska man börja? Vi träffas tre måndagar i oktober för att lära känna och be Timmarnas liturgi. Det går bra att delta vid ett enskilt tillfälle.
2/10: Så fungerar Timmarnas liturgi. Vi studerar completorium.
16/10: Texterna i Timmarnas liturgi. Vi studerar läsningsgudstjänst och laudes.
30/10: Så sjungs Timmarnas liturgi. Vi studerar vesper.
Ledare Linnea Lindblad Sundgren
Tid 18:45, tidebön 19:45.
Lokal Emmauskapellet i S:ta Eugenia
SAMTAL OM DAGENS EVANGELIUM
Vi samtalar och reflekterar tillsammans över det evangelium som kommer att läsas i dagens mässa (kl 12). Samtalet är en blandning av bibelstudium och meditation. Det går bra att delta vid enstaka tillfällen.
Ledare pater Klaus Dietz s.j.
Tid torsdagar varje vecka kl. 11–11.45, från 31 augusti.
Lokal Emmauskapellet
NEW COURSE IN ENGLISH
PROPHETIC WORDS… FOR TODAY’S WORLD
We will take a closer look at some Old Testament prophets and focus on the implications of their message for today.
Join us for one or all occasions.
Six Sundays: October 15 – November 12.
Time: 17.15 – 17.45.
Place: Emmauskapellet.
Facilitator: Anders Hovemyr
FILOSOFISK-TEOLOGISKA SAMTAL
Ledare pater Rainer Carls s.j. (tel. 08-37 21 66)
Tid måndagar udda veckor kl. 18.30, med början den 28 augusti.
Lokal S:t Ragnhilds kapell, Blackeberg (obs!)
Avgift 300 kr/termin
IKONMÅLERI/CLASSES IN ICON PAINTING
I dessa kurser tas både nybörjare och fortsättare emot. Nybörjare får bekanta sig med ikonmåleriet från grunden. Fortsättare får individuell handledning. Kursen innehåller bl. a målerilektioner med stegvis instruktion i förfärdigandet av en ikon, teorilektioner i diskussionsform om ikonmåleriets historiska och teologiska betydelse. Läraren kommer ursprungligen från det forna Sovjetunionen och har studerat ikonmåleri för några av mest berömda konstnärer. Han målar ikoner till kyrkor och kapell runt om i världen. Efter att ha arbetat som professionell ikonograf i Jerusalem är han nu verksam i Sverige. Mer information om hans arbeten finns på nätet: www.deriev.se.
Inom ramen för kurserna i traditionellt ikonmåleri finns sedan slutet av 2020 ett sidoprojekt som innebär att under Alexander Derievs ledning anpassa motiv från arkitekturbundet måleri i medeltida kyrkor i Sverige, såsom från den produktive Albertus Pictors verkstad, men även av andra upphovsmän, till ikonmåleri.
Arbetsspråk: engelska. Teacher Alexander Deriev
Time & Place
22-24 september
Konferensrummet (1st floor)
Friday 15.00 – 20.00 Saturday 13.30 -19.30 Sunday 10.00 – 15.00
20-22 oktober
Konferensrummet
Friday 15.00 – 20.00 Saturday 13.30 -19.30 Sunday 10.00 – 15.00
17-19 november
Konferensrummet
Friday 15.00 – 20.00 Saturday 13.30 -19.30 Sunday 10.00 – 15.00
8-10 december
Elisabethrummet
Friday 15.00 – 20.00 Saturday 15.00 -20.00 Sunday 10.00 – 15.00
Fee 1 700 SEK/course (including material costs)
Arkiv inspelningar:
25/05 – 2023: Kyrkans sociallära i polariseringens tid – utmaningar och möjligheter. Denna temakväll försöker ringa in svårigheterna och möjligheterna att föra ut katolska kyrkans sociallära i dagens samtalsklimat. Medverkande: Charlotta Levay, Civitas idéinstitut och jesuitpater Thomas Idergard. Samtalsledare, Stina Oscarson.
9/03 – 2023: Livshistoria & Insikter: Arkimandrit Matthias Grahm OSB, Biskopsvikarie för de orientaliska katolska kyrkorna och kyrkoherde i Marie Bebådelse församling, intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep.
23/02 – 2023: Den ortodoxa tron i krigets Ukraina. Per-Arne Bodin försöker reflektera och summera ortodox tro i Ukraina under ett år av krig. Per-Arne Bodin är professor emeritus i slaviska språk med litterär inriktning vid Stockholms universitet, han är ledamot av Kungliga Vitterhetsakademin och hedersdoktor i teologi vid Uppsala universitet.
2/02 – 2023: Katolsk Studiebibel lansering. Medverkande: kardinal Anders Arborelius, Tord Fornberg, docent och huvudredaktör, Emanuel Sennerstrand, bibellärare och författare till kommenterarna, Gösta Hallonsten, professor och granskare, samt Anna Minara Ciardi, teol. dr och förlagschef på Veritas. Det går att beställa boken genom att klicka här.
23/01 – 2023: Livshistoria & insikter: Magnus Persson, präst i Svenska kyrkan intervjuas av kyrkoherde Dominik Terstriep S.J.
12/01 – 2023: Landet som glömde Gud: Hur Sverige under 1900-talet formades till världens mest sekulärindividualistiska land. Jesuitpater Thomas Idergard intervjuar Per Ewert, Direktor Claphaminstitutet om hans nya bok.
17/11 – 2022: Gud och andra orsaker. Bokrelease av jesuitpater Ulf Jonsson. Christer Sturmark, författare, förläggare och debattör, intervjuar p. Ulf Johnson om boken.
10/11 – 2022: 1962-årsmässan, en kväll om den gamla och nya liturgin. Jesuitpater Mikael Schink och f. Tobias Unnerstål. Samtalsledare, Erik Helmerson, ledarskribent på Dagens Nyheter.
3/11 – 2022: Det religiösa livets materialitet. Om en nunnevåning i barockens Rom. Sabrina Norlander Eliasson, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet.
6/10 – 2022: Livshistoria & insikter. Owe Wikström, teolog, författare, psykoterapeut och präst intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep.
29/9 – 2022: 40 år NYA EUGENIA. Levande minnen av det. Katolska kyrkor som aldrig blev av. Tre sekler, tre storslagna projekt. Föredrag och samtal med Thomas Magnusson, Svante Helmbaek Tirén, William Wikström samt jesuitpater Dominik Terstriep.
1/9 – 2022: Vänner emellan – Att dela tron i en modern värld. Bokrelease av Ulf Ekman tillsammans med Biskop Anders Arborelius. Det går att beställa boken genom att klicka här.
25/8 – 2022: Låt kroppen tala – Dominikus nio sätt att be. Bokpresentation/författarsamtal mellan bokens författare jesuitpater Fredrik Heiding och John Sjögren, kulturskribent och författare. Det går att beställa boken genom att klicka här.
19/5 – 2022: Andra Vatikankonciliets början och Johannes XXIII. 2022 markerar 60-årsjubileet av konciliets början, den stora förnyelsen av katolska kyrkan under 1900-talet. Temakväll med Dominik Terstriep S.J. och Örjan Ekman.
19/4 – 2022: Teaterns underbara liv. Katoliker på nationalscenen? Vilka var dom? Fanns det katolska skådespelare? Hans Åke Bergström, med sin 50-åriga erfarenhet som anställd vid Dramaten, kåserar och berättar minnen därifrån.
7/4 – 2022: Fattigdomens ansikten. Från hemlöshet till skönhetsoperationer. Vad är egentligen fattigdom? Med Lena Andersson, George Joseph, Dominik Terstriep S.J. och Daniel Lindberg. Moderator: Stina Oscarson.
31/3 – 2022: Timmarnas Liturgi. Fader Anders Piltz OP, Lund, presenterar den nya tidegärden på svenska.
17/2 – 2022: Den första rättigheten. Frihet till religion. Frihet från religion. Bokpresentation/författarsamtal mellan bokens författare Jacob Rudenstrand och Paulina Neuding, journalist och jurist.
24/1 – 2022: Livshistoria & insikter: Andreas Holmberg, Svenska kyrkans biskop i Stockholm, intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep i samband med böneveckan för kristen enhet.
13/1 – 2022: Drottning Christina och Jesuiterna i Rom. Föredrag av Martin Olin, forskningschef Nationalmuseum.
9/12 – 2021: Tro i tider av Corona III: Digital eller kroppslig andlighet. Jesuitpater Dominik Terstriep.
2/12 – 2021: Solidaritet, Etik och Moral – I Skärningspunkten mellan välfärdsstat och asylpolitik. Panelsamtal med Ivar Arpi, Carl Rudbeck samt Patricia Lorenzoni. Moderator Stina Oscarson.
18/11 – 2021: Livshistoria & insikter: Peter Halldorf, författare och pastor intervjuas av jesuitpater Dominik Terstriep.
12/11 – 2021: En munks vishet. Bernhard av Clairvaux andliga och teologiska profil. Bokpresentation/författarsamtal mellan bokens författare Dominik Terstriep S.J. och John Sjögren, kulturskribent, kritiker och författare.
11/11 – 2021: Hur sörjan blir sorg – att tämja ensamheten. Stefan Nordström, Teol. kand, leg. psykoterapeut och diakon i katolska kyrkan.
4/11 – 2021: Förföljelse av kristna. Lars Adaktusson, svensk journalist och politiker, ledamot av Europaparlamentet för Kristdemokraterna, Peter Paulsson, Generalsekreterare Open Doors Sweden. Moderator: Erik Helmerson, Ledarskribent DN.
21/10 – 2021: Kvällstidningsteologi 2010–2020 från populism till pandemi. Boksläpp/författarsamtal mellan Joel Halldorf, Docent i kyrkohistoria och författare och Eric Schüldt, Kulturjournalist och programledare.
30/9 – 2021: I skuggan av brott och straff – vart tog begreppet försoning vägen? Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, Jesús Alcalá, journalist och författare, samt Ulrika Fritzson, präst i SvK och doktor i religionsfilosofi. Moderator: Stina Oscarson.
28/9 – 2021: En kort introduktion till vägen till Rom – om nordbors konversion till den katolska kyrkan. Boksläpp/författarsamtal med Yvonne Maria Werner och Dominik Terstriep S.J.
16/9 – 2021: Till de utsattas försvar – om min match i den svenska åsiktskorridoren. Boksläpp med Ruth Nordström. Panelsamtal med Thomas Idergard S.J., Paulina Neuding, Maria Ludvigsson. Moderator: Stina Oscarson.
2/9 – 2021: En kort introduktion till Offer. Mikael Schink S.J. presenterar Clemens Cavallins bok ’En kort introduktion till Offer’.
6/5 – 2021: Sårbarhetens kraft med Per Arne Dahl, som utkommit med boken Sårbarhetens kraft, och jesuitpater Dominik Terstriep.
29/4 – 2021: Föredrag om jesuiten Petrus Canisius med jesuitpater Dominik Terstriep.
23/3 – 2021: Covidvaccin – svar på etiska frågor. Hur ska vi som kristna se på covid-19-vaccin? – webbinarium med Kardinal Anders Arborelius OCD, Andres Bernar, Katarina Le Blanc, Gustaf Lindgren
11/3 – 2021: ”Påvens ofelbarhet – en omstridd dogm och ett avbrutet koncilium” – föredrag med Dominik Terstriep S.J.
18/2 – 2021: ”Samtal om Dödshjälp” – Barbro Westerholm, Mikaela Luthman, Erik Helmerson
4/2 – 2021: ”Ekocid – en lag mot storskalig miljöförstörelse” -Kardinal Arborelius, Pella Thiel, Jonas Ebbesson.
5/11 – 2020: ”En kort introduktion i liturgins tecken”, Anders Piltz – bokpresentation av Dominik Terstriep S.J.
22/10 – 2020: ”Ellen Ammann – en svenska i Bayern” – föredrag och samtal med Klaus Dietz S.J.
15/10 – 2020: ”Boken för dig som en gång ska dö” – Philip de Croy i samtal med Dominik Terstriep S.J.
1/10 – 2020: ”En strävan efter sanning” – Bengt Kristensson Uggla i samtal med Ulf Jonsson S.J.
17/9 – 2020: ”Kyrkan i farsotens tid” – Panelsamtal (Kjell Karlsten, Camilla Lif, Dominik Terstriep S.J., Andreas Carlgren)