Femte sön, årgång C 2019-02-10. Syndarnas heliga kyrka

5 sö (C)                                                                                                     S:ta Eugenia 2019-02-10   kl 11.00

Luk 5: 1-11                                    Syndarnas heliga kyrka

Jesus och hans kyrka är ett återkommande, spänningsladdat ämne för oss kristna. Ett exempel är dagens evangelium.

Det börjar med mycket folk som sökte upp Jesus. De ville se något underverk och lyssna till hans fascinerande förkunnelse. Han befann sig vid Gennesarets sjö, lite norr om Kafarnaum. Folk trängde på, och därför steg Jesus i en båt och bad Simon Petrus att ro ut ett stycke. Det måste ha varit på en plats som fortfarande kallas för Liknelsernas vik. Där kunde människorna sitta i halvcirkel på strandens sluttning såsom på en antik teater och där kunde de bra höra vad Jesus sade. Hans röst bars ju lätt över vattenytan. Vad Jesus sade vid det tillfället står inte i dagens text; men vi vet att han i hela sin förkunnelse talade om Gud och om hur Gud är.

Sedan slutade han och bad Simon att ro längre ut för att fiska. Det var egendomligt. Han hade ju sett att fiskarna höll på att skölja näten efter nattens hårda arbetspass. Nu gav han en tydlig anvisning som strider mot fiskarnas erfarenhet: att fiska i det djupa vattnet, inte närmare stranden där fisk brukar finnas. ”Lägg ut på djupet” – denna befallning används inte så sällan som ett viktigt råd för det andliga livet: upptäck Guds närvaro i djupet av din existens! Men för den erfarne fiskaren Simon Petrus var det en konkret arbetsuppdrag. Därför pendlade hans reaktion mellan tvivel och förtroende – tvivel: ”Vad vet den här snickaren från Nasaret om sådant som fiske?” och förtroende: ”Mästare, eftersom du säger det, vill jag göra det.”

Och så sker det otroliga: båten, ja de två båtarna fylldes av en väldig mängd fisk. En dramatisk händelse för yrkesfiskarna! Ett under! Då greps Petrus av en helig bävan. Han blev starkt medveten om sin egen personlighet, så vanlig, så svag, så syndig. I Guds ljus trädde hans inre skuggsidor fram. Och i sin spontana reaktion kallade han Jesus inte bara för Mästare utan för Kyrios, Herre.

Jesu svar på Petrus utrop blev ett uppdrag. Det uttrycktes med ett ovanligt ord: bli människofiskare! Det har egentligen en negativ klang och ordet förekommer varken i GT eller NT utan endast här i Lukasevangeliets femte kapitel. Kanske var det lite skämtsamt, i alla fall var det ett ord som passade för fiskarens yrke – Jesus tog inte en jämförelse från sitt eget yrke som snickare, t.ex. ”Du ska bygga Guds rike” eller något annat. Det var ett uppdrag som skulle passa precis för Simon Petrus. – På liknande sätt passar vår kristna kallelse till den egna situationen: att arbeta för Kristi budskap och Guds rike med utgångspunkt från vårt liv och våra erfarenheter.

Simon Petrus fick sitt uppdrag fast Herren visste att han var en syndare. Men Jesus visar ingen människa bort som söker honom. Han kallar oss alla: kvinnor och män, gifta och ensamstående, med olika yrken och olika hemländer. Vi är inte perfekta – men alla har vi plats i Kyrkan och alla får arbeta för Guds rike, så gott vi kan.

För vår gemenskap kring Jesus är syndarnas heliga kyrka. Som Kristi kropp är hon helig (vi kallar henne kärleksfullt för vår Moder Kyrka); men den heliga Kyrkan omfattar inte bara helgon utan också många, många syndare. Hela kyrkohistorien berättar om det, och de senaste årens fruktansvärda skandaler och övergrepp visar det övertydligt. Vi katoliker lider verkligen över alla brott som i våra dagar har uppdagats. Skandalerna har åstadkommit värre skada för kyrkan än de värsta kristendomsförföljelserna.

Dorothy Day, en amerikansk medborgarrättskämpe vilkas saligförklaring förbereds, sade en gång: ”Jag älskar kyrkan för att den gör Kristus synlig – inte kyrkan i sig, för jag fick så ofta skämmas för den.”

Låt oss i ödmjukhet och skam lida av de kriminella handlingar som begåtts av kyrkans personer. Men låt oss alltid älska vår kyrka som ger oss Jesus Kristus, vår frälsare och Herre. Hon är och förblir syndarnas heliga Kyrka.

Post a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »