2

SVT:s rapportering (7/10) om två prästers övergrepp

SVT:s rapportering (7/10) om två prästers övergrepp

I återkommande rapporteringar i Sveriges Television (SVT) under måndagen den 7 oktober 2019 berättades om två katolska präster som under några år på tidigt 2000-tal kommit till och verkat i Sverige, trots att de hade anklagats för sexuella övergrepp mot minderåriga i USA. Stockholms katolska stift hade inte fått någon kännedom om dessa anklagelser. I Sverige kom de att anklagas för att ha gjort sexuella närmanden mot vuxna personer, togs därför ur tjänst här och skickades tillbaka till sina hemländer (se stiftets rapportering https://www.katolskakyrkan.se/aktuellt/stiftsnyheter/2019/angaende-rapports-inslag-om-anklagelser-mot-praster-som-har-verkat-i-sverige).

SVT:s reportage innehöll en intervju med kardinal Arborelius vilken varvades med olika s.k. klippbilder, bl.a. separat filmade bilder inifrån S:ta Eugenia kyrka. Vi har påpekat för SVT att det borde klargöras att bilderna saknar samband med nyheten.

Jag vill också på detta sätt understryka att ingen av dessa präster har varit verksamma i S:ta Eugenia katolska församling. Vi är förstås skakade av att detta har kunnat ske och vill uttrycka vår avsky inför varje form av övergrepp som sker i kyrklig miljö eller på andra ställen där människor missbrukar sin ställning. Men inget av det beskrivna har inträffat i vår församling, trots att bilderna olyckligtvis kunde ge intryck av motsatsen.

 

p. Dominik Terstriep S.J., kyrkoherde vid S:ta Eugenia församling

Comments(2)

 1. Reply
  Lisbeth carlander says

  Ja, tråkigt rent av fel att sända tv bilder på st Eugenia.
  Kan verkligen misstolkas.

 2. Reply
  Elzbieta says

  Tack p.Dominik för din förklaring.
  Önskar Guds välsignelse i överflöd

  Elzbieta

Skriv en kommentar

Translate »