16

S:TA EUGENIA STÄNGER TILLS VIDARE

S:ta Eugenia stänger tills vidare

Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare gäller fortfarande. Detta är just nu det som gäller enligt svensk ordningslag.

Så snart flera än åtta personer samlas i kyrkan – och det gäller också enskild bön – blir det enligt de rådande bestämmelserna olagligt. I kyrkan som offentligt rum får aldrig vistas flera än åtta personer.

Mot denna bakgrund har jag tyvärr inget annat val än att i detta läge stänga kyrkan.

Detta beslut har fattats i samråd med medbröderna i Stockholm, vilka har involverat så väl Stiftets som de tyska jesuiternas provinsföreståndares högsta ledning om att strikt tillämpa åtta-regeln. Vi har undersökt olika alternativ, men kommit fram till att ingen annan väg är möjlig på grund av församlingens centrala läge och storlek. Så snart vi öppnar kyrkan blir det flera än åtta personer, vilket inte är tillåtet.

Detta beslut medför därför nu konkret följande:

 1. Vi firar endast vardagsmässorna kl 18 och söndagsmässorna kl 11 och kl 18, dock enbart med ”funktionärer”. Ingen annan släpps in. Alla dessa mässor kommer livesändas också i fortsättningen.
 2. De extra insatta tiderna för tillbedjan och bikt utgår. All vardaglig biktverksamhet utgår liksom bikt före söndagsmässor. Följaktligen är bikt bara möjlig efter personlig överenskommelse.
 3. Kommunion utanför mässans ram kan endast ske i undantagsfall och med en enstaka person efter särskild överenskommelse.
 4. Kyrkan är stängd under hela dagen.

Jag ber er alla om förståelse och tålamod.

Med min förbön och välsignelse till er alla,

kyrkoherde Dominik Terstriep s.j.

 

 

Comments(16)

 1. Reply
  Marianne Frändemark says

  Som jag har längtat att komma tillbaka till ”min” kyrka! Nu blir det en tuffare träning i fastan! Kyrie eleison.

  • Reply
   Jonathan says

   Quiz night at the Glada Stinsen pub is still on every Sunday night. 50 or more people gathered in a space half the size of St Eugenia’s. You can draw your own conclusions whether these restrictions have anything to do with health.

 2. Reply
  Magdalena Krzyzanowska says

  p. Dominik, ni var de enda som gav en tillflykt för de unga i denna tid av inskränkningar av våra grundläggande rättigheter. Gör inte detta, vart ska de ta vägen, vem ska visa dem att Gud och ingen annan ska vara viktigast. Vart ska de träffa likasinnade för att stärkas i sin tro? Det är de unga som lider mest i allt detta och det är de som behöver Kyrkan just nu och den samvaro med andra troende som ju är så sparsmakad i Sverige.

  • Reply
   Dominik Terstriep says

   Ja, det är ett svårt läge. Jag hoppas att denna radikala lösning inte varar så länge. Uppmuntra ungdomarna att be hemma, att söka sig till likasinnade. Det är en prövningens tid, kanske också en experimentens då får se hur bärkraftig vår tro är. Var kreativ!

   • Reply
    Adam says

    Tack P Dominik för din tålamod

 3. Reply
  Ireneus Pisanko says

  Bravo!
  Nu vet vi vilken lag har företräde för de som leder Kristus Kyrka i dessa mörka neo-marxistiska tider. Säkerligen inte Guds lag!
  Må Herren förbarma sig över alla herdar som leder sina får på avvägar.

  • Reply
   Isak says

   Hej.
   Guds lag: 1- älska din nästa.
   Så kanske denna lag ska först och främst utövas.
   Och P Dominik har följt den.

 4. Reply
  Joacim Svensson says

  Men staten har väl ingen rätt i världen att stänga ned en katolsk kyrka. Staten har väl inte grundat kyrkan? Sorgens dag! Inte sedan reformationen har katolska kyrkan stängs ned

 5. Reply
  Mats Herdenfeldt says

  Pandemins restriktioner är fullständigt befängda. Fjällhotell och deras restauranger är fulla av sportlov ungdomar. Gym, Gallerier, Restauranger, Bussar och tåg är packade. ”Kejsaren” har vunnit en kortsiktig seger genom att förhindra troende att fira och tacka sin Gud. Stora kyrkorum står nu tomma men ingenting kommer kunna besegra tron. Vi kommer samlas snart igen och vår tro är starkare än någonsin. Jag vill tacka alla präster i församlingen som stred för vår rätt det ser bara ut som en förlust men det blir en seger. VcD

 6. Reply
  Adris Hanna says

  8 personer i en kyrksal med 300kvm för att skydda folk från Corona! Medan människor tränger sig i restauranger, butiker, tunnelbanan, tåg mm.. bara kyrkan är ”så farlig för samhället ”
  Man blir helt galen av denna ologiska lagar
  Det är inte klokt att vi troende står tysta och acceptera sån lag
  I andra europeiska länder liksom Frankrike
  Där som var det värsta med Corona är det antal kyrkobesökare tillåtet up till 150 pers i kyrksalen, medan i Sverige är 8 pers!
  Vi måste ju skydda varandra, men vi kräver rättvisan att ta hänsyn till kyrkans lokalstorlek, särskilt nu som är fastetiden och mest intensiva kyrkoåret att vi sitter hemma och riskerar förlora påsktiden också
  Förra året var det förståeligt för att Corona var så farlig men nu är det betydligt lättare för vaccination är på gång och cirka hälften av befolkning har blivit immuna antingen med antikroppar eller med vaccin
  Det är så sorgligt för alla kyrkobesökare och alla andra troende
  Men det visar sig ännu den här gången hur mycket är förföljelse mot kristna tron ..
  Vi läser (Apg 5:40-42) :
  ( Rådet) kallade in apostlarna, förbjöd dem att tala i Jesu namn och släppte dem sedan de låtit prygla dem. Apostlarna lämnade rådet, glada över att de befunnits värdiga att förnedras för Namnets skull. De fortsatte dag efter dag med att undervisa i templet och hemma och förkunna budskapet att Jesus är Messias.
  Adris Hanna

 7. Reply
  Monica Rojas says

  Thank you Father Dominik and all the priests that have carried on with their work during the hardest of the times we have got to live. Thank you for encouraging us not to lose faith, thank you for finding ways to still make it possible for us to worship and have the Sacraments.
  Now it is on us, the Church of Christ not to be discouraged. They might think they are winning but at the end they are just making us stronger. Be today the day when we pray for all of us, for our priests, and for the courage they have to have to defend our faith against people that consider us insignificant.
  “Let nothing disturb you, nothing frighten you, all things are passing, God is unchanging. Patience gains all; nothing is lacking to those who have God: God alone is sufficient.” St. Teresa of Avila.

 8. Reply
  David says

  Praised be Jesus Christ,
  I would like to know about the Church School(Eucharist Classes), will they continue?
  This is a tough decision made during this time, but we will continue to thank the Almighty GOD for everything. We keep on with our faith.
  All the best.

 9. Reply
  Talat Strokirk says

  Thank you Fathers Dominik, Klaus, Idergard, Schink and Nies for your keeping the church open for as long as you did despite the pressures that were surely applied to get you to close. My heart is too full to say more. Suffice it to say: thank you and God bless you for your efforts and may Our Lord reward you for your efforts and Our Lady spread her mantel over St. Eugenia!

 10. Reply
  Gilda Valderrama says

  Jag blev så ledsen, förtvivlat och det gör ont i mitt hjärta. Tack vare GUD att jag kom till kyrka de senaste veckorna och kunde ta kommunionen. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻😔

 11. Reply
  Laetitia says

  Vad synd! Hur kan regeringen påverkar kyrkans val när alla andra lokaler fortfarande har öppet? Kanske kunde vi inspireras av hur den franska kyrkan bestämde att kämpa mot regeringens ologiskt beslut att begränsa deltagare antalet till 30 personer oavsett kyrkans storlek. Kyrkan vann! Jag vet att sammanhanget är lite annorlunda i Sverige men hoppas det kan lösa sig på samma sätt. Tack för allt!

 12. Reply
  Katarina Bungerfeldt says

  Tack för de live-sända mässorna, som är en livlina för oss som är i riskgrupper, 70-plussare med kroniska sjukdomar t.ex., som bor en kollektiv-resa från kyrkan och väntar på vaccinet som dröjer. Tack p. Dominik för din predikan idag första söndagen i fastan.Dina tankar om uthållighet/Perseverence är så adekvata i denna tid av längtan efter communio/församlingsgemenskap och Kommunion. Nu är vi i öknen med Jesus och har mer möjlighet/tid än vanligt att söka lära känna oss själva och gemenskap med Honom i vår egen kammare, fysiskt och själsligt. Rymdsonden på Mars söker väl spår efter vatten där i den öknen, vi har det bättre för vi har fått Levande Vatten!
  Vi får be om nåden att Sveriges Kristna Råds framställan till regering och berörda myndigheter om att öppna kyrkorna på samma villkor som de kommersiella rummen får genomslag snarast.

Skriv en kommentar

Translate »