Stoppa i tid!

6 söndagen (A)                                                        12 februari 2017

Matt 5:20-37)

Är Jesu ord alltför stränga? Får man inte skoja och säga ”din lilla dumbom”? Får man inte snegla på en attraktiv kvinna? Får man inte använda ”vita lögner”?

Låt mig berätta om en liten händelse för något år sedan: På en promenad såg jag två män som försökte stoppa en bil som höll på att rulla nerför en gata. Föraren hade tydligen inte ordentligt dragit åt bromsen när han lämnade bilen. Dörren var låst. Bilen kom långsamt i rörelsen. Vi var tre personer som råkade se detta och som försökte bromsa bilen. Två tog spjärn mot bilen och den tredje plockade stenar och grenar och lade dem under hjulen. Vi lyckades att sätta stop för rullningen. Om vi inte hade sett den farliga situationen eller sagt: ”Det är inte min bil” och inte hade lyckats bromsa den, hade bilen med växande fart rullat nerför gatan och där våldsamt krockat med en mur eller en annan bil.

Jesus är den som säger till oss: dra handbromsen åt ordentligt. Moralen är ett sluttande plan. Om vi inte akta oss och stoppa den första svagheten och oaktsamheten, kan vi hamna i en dödssynd.

Det gäller alla tre exempel som Jesus nämner. Det första börjar med att man retas lite på skoj. En lustig kritik kan bli allvarlig. Andra stämmer in i kritiken, det blir förtal och mobbing, kanske rentav hat – något som påtalas som ett stort problem i sociala media.

Det andra exemplet: frestelsen att fantisera kring en annan man eller kvinna som sexuellt objekt. Vifta bort tanken när du lägger märke till att tankarna glider åt fel håll! Från sexuella drömmar kan man annars lätt gå över till porr på Internet och kanske till äktenskapsbrott.

Det tredje exemplet: säg ja eller nej! Fuska inte med halvsanningar och överdrifter! Förtroendet mellan människor bygger på ärlighet. Lögner har på sistone fått namnet ”alternativa fakta”. Men lögn är lögn. Det är en synd, något som ”söndrar” relationer och tillit mellan oss.

Och därför pekar Jesus med hela handen och säger: Stop! Låt inte din själs bil krocka och gå sönder! I varje människa finns en gudomlig gnista och den ska inte släckas genom syndens mörker. Bevara din själs frihet, din inre glädje, din riktiga kontakt med dem som står dig nära i familj och bekantskapskrets och även i offentligheten.

Jesus tilltalar oss att radikalt säga nej till synden och till allt som leder till synden. Om vi anstränger oss att följa honom kan vi ta emot honom i den heliga kommunionen. Han välkomnar dem som har ett rent hjärta.

Klaus P. Dietz

 

Post a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »